Evlenme teklifi ederken neden diz çökülür?

evlenme-teklifi-5
Evlenme teklifi ederken neden diz çökülür?
  • 24 Ekim 2016

Evlenme teklifi deyince aklınızda nasıl bir görüntü canlanıyor? Bir dizini kırarak kadının önünde diz çöken erkek ve elinde bir yüzük kutusu değil mi? Peki ama neden böyle? Neden evlenme teklifi ederken erkekler diz çöküyor?

Doğrusunu söylemek gerekirse, aslında bu sorunun cevabı tam olarak bilinmiyor. Bazı gelenekler, alışkanlıklar böyle değil midir zaten. Herkes istisnasız aynı şeyi yapar; ama neden yaptığını tam olarak bilmez.

Bu konuda bir takım tarihi varsayımlar var. Bazı araştırmacılar, bu geleneğin dünya çapında yerleşmesinde 1930'lu yılların reklamcılarının etkisi olduğunu düşünüyor. Bazıları ise bu etkileyici geleneğin yüzyıllar öncesinde zaten var olduğunu savunuyor.

Bir dizinin üstüne çökerek evlenme teklifi etme fikri, birçoklarına göre de modern bir buluş olarak düşünülüyor. Kaynağının nereye dayandığı ise çok net değil.

Erkekler kadınların sadık hizmetkarlarıdır

Ortaçağdaki soylu kadınlara aşık olan sıradan erkekler, onların önünde diz çökerlerdi. Kadınların önünde diz çökerek, aslında hem gerçek anlamda, hem de mecazi anlamda kadınların hizmetkarı olduklarını gösteriyorlardı. Bir çok tarihçi, diz çöken erkeklerin soylu kadınlara feodal anlamda teslimiyetlerini ve saygılarını gösterdikleri konusunda hemfikir.

Diz çökmek alçak gönüllülüktür, itaat etmektir

Genel olarak Avrupa tarihine bakıldığında, diz çökmenin alçak gönüllülük, dua etme ve aynı zamanda itaat etme anlamlarına geldiğini görürüz. Mesela şövalyeler, onur ödülü almak için lortların önünde diz çökerlerdi. Ya da teslim olan orduların komutanları, yenildikleri komutanın önünde diz çökerdi. Aslında  evlenme teklifi yapacak erkeğin diz çökmesi de aynı anlama geliyor:

             “Ondan bir lütuf beklemek, ve fiziksel olarak ona olan bağlılığı ve sadakati göstermek.”

Diz çökerek evlenme teklifi etmek, ilk olarak 19. yüzyılda ortaya çıkmış gibi görünüyor, ama baştan belirttiğimiz gibi bu konudaki bilgiler net değil. Aşk ve saygıyı çağrıştırdığı ise, su götürmez bir gerçek...

Evlenme teklifine “evet” cevabı alacağından emin olan erkekler diz çöker!

Bu kadar tarihsel bilgiden sonra günümüze dönecek olursak, diz üzerinde çökerek evlenme teklifi etmek, aslında “evet” cevabı alacağından emin olan erkeklerin davranışıdır diyebiliriz.  Yere çökmüş bir erkeğin ret cevabı alması ne kadar zor bir durum olur düşünsenize. Eğer herkesin önünde evlenme teklif edecekseniz, siz siz olun “evet” cevabı alacağınızdan emin olmadan buna kalkışmayın. Her ne kadar aşkta gurur olmasa da, işi riske atmamakta fayda var.

Bir ömür boyu saygı, aşk, teslimiyet, alçak gönüllük

Özet olarak şöyle diyebiliriz:

Hayatınızın geri kalanını geçirmeyi düşündüğünüz kadının önünde alçak gönüllükle diz çökerek evlenme teklifi ettiğinizde, O'na olan saygınızı, aşkınızı ve kalbinizin teslimiyetini göstermiş olursunuz. Bundan daha güzel ve romantik bir gerekçe olabilir mi...

Tıkla Ara Whatsapp Email Gönder
img